loader image

Una vestimenta molt especial

La senzillesa de l’abillament en els primers anys de cavalcada va anar evolucionant. El 1970 els Reis van estrenar nous vestits gràcies al President del Centre Jordi Planas i Roig, el sastre Josep Siñol i les cosidores Montserrat Tuset i Roseta Comamala, entre altres. A mesura que les carrosses es van fer grans, el seguici va créixer. D’aquests anys són els vestits del seguici d’estil morisc, de fantasia amb mànigues amples de color verd, i amb cinturó i gorra vermell. Algun dels quals ha estat distintiu del seguici fins a la cavalcada de 2020. El 1984, Ses Majestats ens van visitar abillats amb uns sorprenents vestits i capes d’estil majestuós i d’aire medieval que van comptar amb la participació especial de Montserrat Juncadella i l’Alberta, ajudades per altres dones cosidores.

Després de 37 anys, el 2022 Ses Majestats van voler celebrar aquesta fita històrica estrenant uns nous vestitsEl nou vestuari, encarregat a la dissenyadora Anna Ros, vol ser reflex de la saviesa i el coneixement a través de l’espiritualitat, la divinitat, el poder i la potència d’esperit dels tres Reis Mags i s’allunya de la representació del poder material.

Els nous vestits ens transporten als orígens dels tres mags savis que van unir els seus camins seguint l’estel d’orient i que de llavors ençà porten cada 5 de gener il·lusió als nens d’arreu: Melcior, d’Europa; Gaspar, d’Àsia i Baltasar, d’Àfrica. A més, els colors dels seus vestits ens permeten identificar-los i transmeten qualitats com la màgia, l’elegància, el poder, la saviesa i el coneixement.

Rei Melcior, l’europeu: inspirat en el mag de fantasia per antonomàsia, el Mag Merlí que tots els nens i nenes coneixen i en el món màgic dels éssers fantàstics com els elfs amb olor de bosc. Els colors del seu vestit són el vermell (energia, vida, emoció, passió, foc, amor diví, generositat, la sang de Crist), el blanc (llum, el bé, la veritat, la puresa, la perfecció, la saviesa, la neu, l’hivern), i el daurat (or, prosperitat, riquesa, sol, llum solar).

Rei Gaspar, l’asiàtic: recorda als Onmyójis, antics bruixots i endevinadors japonesos considerats com a grans coneixedors de l’astronomia, la naturalesa i les religions, donant-li una imatge propera als samurais, als ainus i als emperadors.

Al Rei Gaspar l’identifiquem amb la gamma de blaus (estabilitat, profunditat, l’ordre del sagrat, la immortalitat i el poder, la tranquil·litat, la protecció, la salut, l’enteniment, la generositat), el blanc i l’argent (conductor de calor, mal·leable, lluna, femení, conductivitat, pau, harmonia, expressió de la consciència, aigua, puresa, franquesa i rectitud).

Rei Baltasar, l’africà: reflex del ric món de la cultura de les tribus africanes i els seus xamans, buscant una imatge que representés el continent amb un sol cop de vista.

A la seva vestimenta hi dominen gammes de colors alegres, vius com el groe (or), el verd (natura, esperança, curació, salut, joventut, fertilitat, vida) i el carabassa evocant les postes de sol africanes.