Una nova etapa amb cavalcades més espectaculars
El 1996 la cavalcada de Sant Vicenç dels Horts celebra el seu centenari amb tota una sèrie d’accions entre les quals destaca el llibre ‘Històries centenàries’ que recull testimonis escrits i orals sobre els 100 primers anys de cavalcada, així com la celebració del sopar del centenari en què es reconeix la tasca de tots els voluntaris i en especial la figura de Joan Prats i Escala, que uns anys després seria reconegut amb una plaça amb el seu nom.
Als anys 90 agafen el relleu de la Comissió Joan Raventós i Marc Valls i Rusinès, entre altres moltes persones, que inicien una etapa de creixement de la Cavalcada que es converteix en la Nit de reis que coneixem ara. És en aquests anys que s’incorporen els personatges animats a la comitiva reial: el Camell Reial (1999), el Ninot de neu (2002) i la Bombolla Reial (2004). Dissenyats per Quim Prats i elaborats per voluntaris de la cavalcada. En total s’arriba a la comitiva més gran de la història amb 13 carrosses: les carrosses dels reis, les estrelles i els personatges animats, als quals se sumen els camions musicals i el camió de regals.
També s’aposta per fer d’allò més majestuosa i lluïda la recollida de cartes de Ses Majestats. Tal com es pot apreciar a través de les imatges d’aquesta exposició, a inicis del segle XXI es va transformant l’escenari Reial de l’ajuntament fins a arribar a l’espectacular escenari que es va estrenar al 2012, també fet per voluntaris de la cavalcada.
Bona part del creixement en la comitiva de carrosses i altres elements i espectacularitat de la Nit de Reis ha estat possible gràcies a la realització d’una nau per a la Cavalcada de Reis de Sant Vicenç dels Horts. Una necessitat que es va perseguir durant dècades fins a aconseguir al 2003 la cessió d’un terreny on es podria construir l’esperada Nau. Voluntaris de la Comissió ajudats de forma desinteressada per professionals i empresaris de la construcció de Sant Vicenç dels Horts han aixecat personalment la nau de la Cavalcada de Reis. Una realitat que ha fet possible la conservació de carrosses d’un any per l’altre, de manera que no s’han de començar cada any de nou i s’ha pogut treballar per fer créixer i millorar la comitiva de la cavalcada i l’escenari Reial, així com guardar-hi el vestuari reial.
La nau és una realitat sobretot gràcies a la insistència i iniciativa d’en Marc Valls i Rusinès, President de la Comissió i durant molts anys motor de la cavalcada, que ens va deixar prematurament el novembre de 2018. La cavalcada de 2019 va dedicar la carrossa del Rei Negre a honorar la seva memòria.
Arribem als 125 anys en plena pandèmia
Actualment, Joan Raventós i Climent Prats estan al capdavant de la cavalcada de Reis que el 2021 va arribar als 125 anys d’història, una celebració que es va endarrerir el 2022 per la situació epidemiològica pel coronavirus. Període en què la Nit de Reis es va adaptar a les mesures per la pandèmia: el 2021 la mainada va poder entregar la seva carta a les Bústies Reials màgiques i es va retransmetre l’arribada de Ses Majestats a l’Ajuntament de forma digital i els tres Reis van recórrer dalt d’uns camionets bona part dels pobles de Sant Vicenç per evitar aglomeracions. El 2022 es va poder gaudir de la tradicional cavalcada, a la qual es va afegir el “Xumet Reial“, però es va haver de renunciar a la típica pluja de caramels i a la recollida de cartes dels Reis a l’espectacular escenari Reial, que es va fer amb les Bústies Reials. La principal sorpresa el 2022 – coincidint amb la posposada celebració dels 125 anys- va ser la nova vestimenta per als Reis, els seus Patges i Seguici.