Aquest 5 de gener Ses Majestat els Reis Mags d’Orient arribaran a la vila per art de màgia, on recolliran les cartes dels més menuts i desfilaran pels carrers de Sant Vicenç dels Horts. Tot plegat gràcies a l’esforç de voluntaris i voluntàries que durant tot l’any treballen per fer possible que l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar sigui tant o més especial que l’any anterior. Ho fan precedits per 122 anys d’història de la Cavalcada, nascuda de la implicació de vicentins que generació rere generació i de manera altruista s’han bolcat en fer possible l’arribada de Ses Majestats, des de la primera comitiva a Sant Vicenç. Era molt més simple que la dels nostres dies, però va ser una de les primeres que va tenir lloc a Catalunya, el 5 de gener de 1896.

EL RECORREGUT

L’itinerari de la cavalcada d’aquest 2018 mantindrà el nou recorregut implantat durant l’edició anterior, per tal de millorar la seguretat i mobilitat de la població durant la celebració de la cavalcada. Segueix un pla iniciat per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts per reduir els possibles riscos i minimitzar l’afectació de mobilitat d’aquest tipus d’activitats als municipis i que també ha emès un seguit de recomanacions per a la nit de reis. Aquí pots consultar les recomanacions.

La comitiva, que recorrerà més de 3 quilòmetres de Sant Vicenç dels Horts, s’iniciarà a la plaça de la Vila, on recollirà a Ses Majestats, i continuarà pel carrer Rafel de Casanova, Ansel Clavé, Sant Josep, del Riu i Barcelona; i girarà pel carrer Llobregat. Des d’allà seguirà fins al carrer Mossèn Jacint Verdaguer, Sant Miquel, Anselm Clavé i Sant Josep, fins a arribar a l’avinguda de Torrelles on finalitzarà el recorregut i els Reis i els seus patges faran de les seves per fer-se els escorredissos i continuar amb l’entrega de regals.

UNA DE LES CAVALCADES MÉS DOLCES

Al llarg de la cavalcada de reis es repartiran 1850 kg de caramels, els mateixos que en l’anterior edició, i com ja es fa des de fa més d’una dècada, aquests seran sense gluten. Perquè us en pogueu fer a la idea de la magnitud d’aquesta xifra, a la Cavalcada de Barcelona es reparteixen 7.000 kg. de caramels, per a 1.620.809 habitants; comparat amb els 1.850 kg. repartits per a 27.982 habitants a Sant Vicenç dels Horts: en la principal cavalcada a Barcelona es reparteixen 4,32 kg de caramels per cada 1.000 persones, mentre que a Sant Vicenç es llencen 66,11 kg de caramels per cada 1.000 persones.

RECOLLIDA DE CARTES

Com ja és tradició, la tarda del 5 de gener, els Reis d’Orient apareixen per art de màgia al Centre Catòlic, des d’on baixen a peu acompanyats dels Patges Reials que il·luminen la comitiva amb torxes fins a la Casa de la Vila: des del carrer Torres i Bages, passant per Montjuïc i Mossèn Jacint Verdaguer fins a l’Ajuntament, on hi haurà els Trons i l’escenari Reial des d’on recolliran les cartes dels vicentins i vicentines. A les 18h els Reis d’Orient rebran la clau per obrir les cases del poble de la mà de l’alcaldessa, Maite Aymerich, i dels nens autors dels dibuixos escollits per il·lustrar el cartell de la cavalcada. Una vegada ja tinguin la clau, Melcior, Gaspar i Baltasar, acompanyats dels seus Patges, recolliran les cartes dels nens i nenes des dels seus majestuosos Trons. A partir de les 20h i un cop recollides totes les cartes, la comitiva de carrosses i elements arribaran fins la plaça de la Vila per recollir Ses Majestat i començar la tan esperada cavalcada de reis.

CAVALCADA DE 14 CARROSSES I ELEMENTS

Des que el 2015 es va incorporar la carrossa dedicada als castells, amb la participació de la colla castellera d”Els Carallots’, la cavalcada gaudeix del seguici més gran de la seva història amb una comitiva formada per 14 carrosses i elements. Com ja és tradició, l’encarregada d’obrir la cavalcada serà l’Estrella d’Orient que anuncia l’arribada de Ses Majestats i encapçala el seguici. Estarà seguida per la carrossa dedicada als castells amb “Els Carallots”, les carrosses dels Geganters i de la Fundació Iris, entitat que es va incorporar a la cavalcada el 2016. Continuaran la comitiva el Ninot de Neu, la carrossa de l’A.E.i G. Roc d’Oró i l’Esplai Flor de Neu. L’Estrella d’Orient II, el Camell Reial i la Carrossa del Carbó anticiparan l’arribada de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient que repartiran caramels des de les seves carrosses. Finalment la Bombolla Reial i el camió de les joguines tancaran la cavalcada.

Unes carrosses amb motius i decoracions renovades gràcies al treball de voluntaris i voluntàries que al llarg de l’any (i amb més intensitat els últims dies de l’any) treballen per fer possible que l’arribada de Ses Majestats sigui la més especial i lluida possible. A banda de les ornamentacions, els voluntaris de la Comissió Organitzadora de la Cavalcada també treballen en altres tipus de millores, que enguany es veuran efectives amb la renovació de les estructures de les carrosses dels Geganters i del Carbó, que aquest 2018 estrenaran carrossa.

ELS VOLUNTARIS, L’ÀNIMA DE LA CAVALCADA

Si algú visita la fàbrica de carrosses de Sant Vicenç dels Horts, en una nau al barri de Sant Antoni, o es planta el dia 5 de gener a les 6 de la matinada a la plaça de la Vila, de ben segur entendrà perquè diem que els voluntaris són l’ànima d’aquesta cavalcada. És gràcies al treball i esforç d’aquests que cada 5 de gener la cavalcada arriba a Sant Vicenç dels Horts. Són voluntaris i voluntàries els que preparen l’arribada de Ses Majestats: des de l’elaboració de les carrosses i elements, la preparació dels vestits, passant pel muntatge dels Trons Reials i el desenvolupament de la cavalcada.

De fet, des del seu origen, que es remunta al 1896 i fins a l’actualitat, la cavalcada de reis ha estat promoguda i duta a terme gràcies a la participació de voluntaris que amb il·lusió ofereixen el seu temps i esforç en fer possible l’arribada de Ses Majestats. En total seran unes 350 persones les que participaran en la cavalcada d’enguany com a voluntaris durant la Nit de Reis. En definitiva, si la Cavalcada de Reis de Sant Vicenç dels Horts és possible, és gràcies a la dedicació i il·lusió de tots aquests voluntaris que s’entreguen en cos i ànima per fer possible la nit més màgica de l’any.

SEGUEIX I COMPARTEIX LA CAVALCADA AMB EL HASHTAG #CAVALCADASVH

Un any més et convidem a seguir tota la informació sobre la cavalcada als comptes de TwitterFacebook i Instagram de la Cavalcada de Reis i a compartir la teva nit de reis amb el hashtag #cavalcadasvh.