loader image

Benvinguts al web de la Cavalcada de Reis de Sant Vicenç dels Horts!

La Cavalcada de Reis de Sant Vicenç dels Horts és de les més antigues de les que es té constància a Catalunya. La primera cavalcada que es va celebrar a la vila va ser l’any 1896. Aquesta tradició és de les més maques i màgiques de l’any ja que cada 5 de gener, petits i grans esperen amb devoció l’arribada del Reis Mags.

En aquest web podreu trobar tota la informació sobre la cavalcada de reis, enviar la carta als Reis Mags i conèixer les últimes novetats sobre la cavalcada.

 

Notícies

L’entrega de cartes a Ses Majestats serà a La Vicentina a causa de la pluja

La recepció de Ses Majestats i l’entrega de cartes canvia d’ubicació a causa de la previsió de pluja i se celebrarà a la sala del teatre La Vicentina, a uns metres de l’emplaçament habitual a la plaça de la Vila, per tal d’assegurar l’aixopluc durant l’entrega de cartes a Melcior, Gaspar i Baltasar. 

L’arribada dels tres Reis d’Orient, patges i seguici se celebrarà a l’hora prevista, a les 18 h.

Per a més informació sobre la cavalcada al llarg de la tarda, recomaneu que seguiu els canals d’Instagram i Facebook de la @cavalcadadereis.

Tot a punt per a la 127a Cavalcada de Reis de Sant Vicenç dels Horts

Ses Majestats els Reis d’Orient arribaran com és tradició el dia 5 de gener a la tarda per art de màgia per omplir d’il·lusió els carrers de Sant Vicenç dels Horts.

La cavalcada d’enguany recuperarà el trajecte històric i tornarà a passar pel tram del carrer Barcelona per on l’any passat no va poder passar a causa de les afectacions per obres. Enguany es repartiran 1.800 quilograms de caramels sense gluten.

Com cada any, la majoria de carrosses han estat renovades amb decoracions i temàtiques diferents. I també s’hi fan millores de manteniment per fer-les més segures.

 

Programa

Del 2 al 5 de gener: Bústies Reials a Can Comamala de les 10 a les 20 h
Dia 5 de gener: 18 h a la plaça de la Vila: arribada de Ses Majestats, rebuda dels nens finalistes del concurs del cartell i entrega de la clau de mans de l’alcalde Miguel Comino. Tot seguit, lliurament de cartes als Reis d’Orient.

20 h: Inici de la Cavalcada de Reis

 

Itinerari:

A les 20 h les carrosses recolliran Ses Majestats a la plaça de la Vila i començarà la cavalcada. Passarà pel carrer Rafael Casanova, Anselm Clavé, Sant Josep, del Riu, carrer Barcelona, Llobregat, Jacint Verdaguer, Sant Miquel, Anselm Clavé i Sant Josep. I acabarà el seu recorregut a l’avinguda Torrelles.
Al carrer Sant Miquel, des de la cruïlla de Sant Joan Bosco fins a la cruïlla d’Anselm Clavé, no hi haurà música perquè les persones amb hipersensibilitat puguin gaudir-ne.

128 anys d’història d’una cavalcada feta per voluntaris

Aquest 2024 farà 128 anys de la primera cavalcada de Sant Vicenç dels Horts, una de les més antigues que se celebren de forma continuada a Catalunya, juntament amb la cavalcada d’Igualada del 1895. La primera la van posar en marxa un grup de vicentins que va organitzar una petita cavalcada que va recórrer el nucli antic de la vila. El 1896 es van repartir regals dalt de carros, acompanyats amb unes espelmes gruixudes per fer llum i amb forques de batre pujaven els paquets a les finestres i balcons de les cases.
Des dels seus inicis i fins avui en dia la cavalcada és possible gràcies a tots els seus voluntaris, més d’un centenar de persones que al llarg de l’any i en especial els dies previs al 5 de gener treballen per fer possible la Nit de Reis a Sant Vicenç dels Horts.

Una exposició per commemorar els 125 anys de la Cavalcada de Sant Vicenç dels Horts

La Cavalcada de Reis de Sant Vicenç dels Horts es remunta a finals del segle XIX, quan l’any 1896 un grup de vicentins vinculats al Centre Catòlic van posar en marxa una petita cavalcada que va recórrer el casc antic de la vila. La llavor d’aquesta primera cavalcada organitzada per veïns de Sant Vicenç ha anat creixent fins a convertir-se en la gran cavalcada que és ara.

Per commemorar aquesta efemèride, la Comissió Organitzadora de la Cavalcada de Reis ha preparat una exposició ‘Cavalcada de Reis, més de 125 anys d’història’ que es podrà veure aquesta festa major a la sala Narcís Lunes de la Biblioteca les Voltes

A través d’aquesta exposició podreu veure algunes imatges representatives de l’evolució de la cavalcada al llarg dels anys: els canvis de vestimenta, la primera comitiva amb carros, passant pels Reis a cavall, la incorporació de carrosses motoritzades, fins a la majestuositat guanyada aquests últims anys… 

A més, els dies 22 i 23 s’hi exposaran els vestits dels Reis d’Orient, Patges i Seguici que han volgut que puguem veure la seva vestimenta de ben a prop.

 

VINE A VEURE L’EXPOSICIÓ

  • Lloc: Biblioteca Les Voltes a la Sala Narcís Lunes
  • Horaris:
    Dissabte 22: de 10 a 14.30 h i de 16 a 21 h (exposició fotogràfica i mostra de vestits)
    Diumenge 23: de 10 a 14.30 i de 16 a 20 h (exposició fotogràfica i mostra de vestits)
    De dilluns 24 a dijous 27: en horari d’obertura de la Biblioteca (exposició fotogràfica)

 

Al llarg d’aquests 126 anys hi ha una cosa que mai ha canviat: des dels seus inicis i encara ara la cavalcada de Sant Vicenç és una realitat gràcies a la iniciativa i dedicació de tots els voluntaris que treballen al llarg de l’any i especialment els mesos més propers al 5 de gener per preparar l’arribada dels Reis d’Orient i la Cavalcada amb què recorreran els carrers per saludar menuts i grans. Persones que de forma desinteressada participen en la confecció de carrosses, l’organització del dia 5, el
muntatge de l’escenari, posada a punt dels personatges animats, els carmelers, servei d’ordre durant la cavalcada… en definitiva, tot un gran engranatge que fa possible que amb l’ajuda de més d’un centenar de voluntaris cada any puguem gaudir de la nostra estimada cavalcada.

Amb aquesta exposició volem celebrar els 125 anys de la Cavalcada, complerts al 2021, però que per la situació de pandèmia commemorem aquest 2022. Una exposició que també és un homenatge a totes les persones que en aquests 126 anys d’història han participat en la cavalcada: veïns de Sant Vicenç, tractoristes, entitats, empreses col·laboradores i un llarg etcètera. Hauríem volgut que tots i cadascun dels voluntaris tingués un raconet en aquesta exposició, tanmateix això requeriria tot un carrer per plasmar-hi tothom.

Aquesta exposició ha estat possible gràcies a l’ajuda de veïns de Sant Vicenç que ens han cedit imatges del seu arxiu personal i familiar. Moltes gràcies!

A tots els que heu fet i feu possible la Cavalcada de Sant Vicenç dels Horts, us dediquem aquesta exposició i tot el nostre agraïment.

 

Reis mags, patges i seguici estrenaran vestimenta aquesta cavalcada

El 1896 es va organitzar una petita comitiva en la qual els Reis Mags repartien joguines en carro, que va donar lloc a la primera cavalcada de Sant Vicenç dels Horts i una de les primeres que se celebraven a Catalunya. El passat 5 de gener de 2021 es van complir 125 anys d’aquesta data històrica, una efemèride molt especial que per la situació de pandèmia es commemora un any després, quan ja se sumaran 126 anys de cavalcades.

Per celebrar els més de 125 anys de cavalcades a la nostra vila, la Comissió Organitzadora i Ses Majestats els Reis d’Orient han preparat una sorpresa molt especial: Reis Mags, patges i seguici estrenaran vestimenta aquesta cavalcada. Un nou vestuari que vol ser reflex de la saviesa i el coneixement a través de l’espiritualitat, la divinitat, el poder i la potència d’esperit dels tres Reis Mags i s’allunya de la representació del poder material.

Els nous vestits ens transportaran als orígens dels tres mags savis que van unir els seus camins seguint l’estel d’orient i que de llavors ençà porten cada 5 de gener il·lusió als nens d’arreu: Melcior, d’Europa; Gaspar, d’Àsia i Baltasar, d’Àfrica.

Rei Melcior, l’europeu: inspirat en el mag de fantasia per antonomàsia, el Mag Merlí que tots els nens i nenes coneixen i en el món màgic dels éssers fantàstics com els elfs amb olor de bosc.

Rei Gaspar, l’asiàtic: recorda als Onmyójis, antics bruixots i endevinadors japonesos considerats com a grans coneixedors de l’astronomia, la naturalesa i les religions, donant-li una imatge propera als samurais, als ainus i als emperadors.

Rei Baltasar, l’africà: reflex del ric món de la cultura de les tribus africanes i els seus xamans, buscant una imatge que representés el continent amb un sol cop de vista.

A més, els colors dels seus vestits ens permeten identificar-los i transmeten qualitats com la màgia, l’elegància, el poder, la saviesa i el coneixement.

Pel Rei Melcior i el seu patge i seguici s’ha escollit el vermell (energia, vida, emoció, passió, foc, amor diví, generositat, la sang de Crist), el blanc (llum, el bé, la veritat, la puresa, la perfecció, la saviesa, la neu, l’hivern), i el daurat (or, prosperitat, riquesa, sol, llum solar).

Al Rei Gaspar l’identifiquem amb la gamma de blaus (estabilitat, profunditat, l’ordre del sagrat, la immortalitat i el poder, la tranquil·litat, la protecció, la salut, l’enteniment, la generositat), el blanc i l’argent (conductor de calor, mal·leable, lluna, femení, conductivitat, pau, harmonia, expressió de la consciència, aigua, puresa, franquesa i rectitud).

A la vestimenta del Rei Baltasar hi dominen gammes de colors alegres, vius com el groe (or), el verd (natura, esperança, curació, salut, joventut, fertilitat, vida) i el carabassa evocant les postes de sol africanes.

Compte enrere per la Cavalcada de Reis 2022 a Sant Vicenç dels Horts

Tot a punt per a la Cavalcada de Sant Vicenç que arriba als 126 anys d’història

Enguany podrem gaudir de nou de la Cavalcada en la seva esplendor amb el seguici de carrosses i d’elements reials, però amb algunes limitacions per la situació de pandèmia: l’entrega de cartes es farà a través de les Bústies Reials i serà a partir del 2 de gener.

La Comissió Organitzadora de la Cavalcada de Reis de Sant Vicenç i els seus voluntaris ja fa setmanes que treballem per preparar les carrosses i elements per a la Nit de Reis d’aquest 2022. Una Nit que serà ben especial per tots amb la recuperació de la històrica comitiva formada per setze carrosses i elements. L’any passat es va haver d’adaptar a la situació de pandèmia amb la  retransmissió en línia de l’arribada de Ses Majestats a l’Ajuntament, la recollida de cartes a les màgiques Bústies Reials i un recorregut de Ses Majestats pels carrers de la vila en un únic vehicle per fer que els més petits poguessin veure Melcior, Gaspar i Baltasar a prop de casa i evitar així multituds al carrer.

Lliurament a les Bústies Reials de les cartes pels Reis

Per tal d’evitar aglomeracions la tarda del 5 de gener a la plaça de la Vila, enguany no es podrà celebrar la tradicional entrega de la carta en mà a Ses Majestats els Reis d’Orient. Tal com es va fer l’any passat, petits i grans podran portar les seves cartes a les Bústies Reials màgiques, que han preparat Ses Majestats, amb l’ajuda de la Comissió, per recollir els desigs de tothom. Les Bústies seran a la plaça de la Vila des del 2 de gener a la tarda i fins al 5 de gener mateix, però aquest últim dia s’hauran d’entregar abans de l’arribada dels tres Savis. 

Horaris de les Bústies Reials: Dia 2 de 17 h a 21 h; dies 3 i 4 de 10 a 21 h i dia 5 de 10 a 18.30 h.

Rebuda de Ses Majestats i cavalcada

A les 19 h, Melcior, Gaspar i Baltasar, amb el seu seguici de Patges, baixaran caminant des del Centre Catòlic fins a la plaça de la Vila. Allà seran rebuts per l’alcalde, Miguel Comino, i els nens guanyadors del concurs del dibuix que il·lustra el cartell de la Cavalcada. Els faran entrega de la clau que obre les cases de la ciutat.

Tot seguit, començarà una de les Cavalcades de reis més esperades. El seguici recorrerà l’itinerari habitual amb inici a la plaça de la Vila i passarà pel Carrer Rafel Casanova, Carrer d’Anselm Clavé, Carrer de Sant Josep, Carrer del Riu, Carrer Barcelona, Carrer Llobregat, Carrer Mossèn Jacint Verdaguer, Carrer Sant Miquel, Carrer Anselm Clavé i Carrer Sant Josep. Finalment, acabarà a l’avinguda de Torrelles on Ses Majestats i els seus Patges marxaran per continuar amb l’entrega de regals. A més, al seu pas per la cruïlla del carrer Sant Joan Bosco fins a la cruïlla d’Anselm Clavé, a la cavalcada no hi haurà música per tal que les persones amb hipersensibilitat puguin gaudir-ne.

El dia 5, petits i grans il·luminaran l’arribada de Ses Majestats amb els fanalets que s’han distribuït a les escoles del poble. I que també es poden demanar a l’Ajuntament en cas d’infants no escolaritzats en centres de Sant Vicenç.

Ajuntament

c/. Rafael de Casanova

c/. Anselm Clavé /

c/. Sant Josep

c/. del Riu

c/. Barcelona

c/. Llobregat

c/. Mossèn Jacint Verdaguer

c/. Sant Josep

Avda. de Torrelles

Una cavalcada més vistosa i màgica al 2022, coincidint amb la commemoració dels 125 anys

Sant Vicenç dels Horts és – conjuntament amb la d’Igualada – la Cavalcada de Reis més antiga de Catalunya. La primera Cavalcada de Sant Vicenç va tenir lloc el 1896 i al 2021 vam celebrar els 125 anys d’història d’aquesta tradició al nostre poble. Tanmateix, la situació de pandèmia no va permetre de celebrar-ho com calia i és per això que la commemoració d’aquesta efemèride es farà aquest 2022, en què es compleixen 126 anys de cavalcades.

Coincidint amb els 125 anys d’història de la Cavalcada, Ses Majestats i el seu seguici de Patges estrenaran uns nous vestits que esperem deixaran petits i grans bocabadats. Ens transportaran amb les seves vestidures als continents dels quals són originaris els tres Reis: l’Europa de Melcior, l’Àsia de Gaspar i l’Àfrica de Baltasar.

Com cada any, les tres carrosses de Ses Majestats presenten uns motius renovats i enguany estaran inspirades en l’estètica dels nous vestits. Una altra novetat de la Cavalcada 2022 és que per primera vegada el seguici de patges que acompanya els Reis estarà integrat també per nens.

A més, enguany Ses Majestats han fet un encàrrec especial als voluntaris de la Cavalcada. Saben que moltes criatures entreguen el seu xumet als Reis i es comprometen a deixar d’utilitzar-lo, i per això durant la comitiva hi participarà el “Xumet Reial” on la mainada podrà tirar-hi la seva ‘pipa’ i acomiadar-se’n.

Mesures per la situació de pandèmia

Durant la Nit de Reis caldrà seguir les mesures de neteja de mans, distància i mascareta. Des de la Comissió estem treballant amb il·lusió per fer possible la Cavalcada 2022 i pendents de l’evolució de la pandèmia i les mesures que les autoritats estableixin per contenir-la que poden afectar el dia 5 de gener.

NIT DE REIS

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Escriu la carta als Reis Mags!

Escriu la Carta

als Reis Mags

d'Orient

 

 

Segueix l'arribada dels Reis Mags d'Orient a Sant Vicenç dels Horts!

Segueix l'arribada dels Reis Mags d'Orient

a Sant Vicenç dels Horts

 

 

Contacta!

Contacta amb la Comissió per a qualsevol dubte o suggeriment: info@cavalcadadereis.cat