Notícies Cavalcada 2020
125 cavalcades portant la il·lusió a Sant Vicenç dels Horts
- Aquest 2020 la cavalcada se celebrarà per 125a vegada a la ciutat de Sant Vicenç dels Horts, en una nit que serà molt especial per l’arribada a aquesta fita històrica.
- Els voluntaris són l’ànima d’aquesta cavalcada que se celebra des del 1896. S’encarreguen de la realització de les carrosses, la preparació dels trons reials, la preparació de l’entrega de les cartes, la rebuda de Ses Majestats i de la mateixa cavalcada.
- Capdavantera en molts sentits, la cavalcada de Sant Vicenç dels Horts des dels anys 70 que compta amb un Baltasar de veritat
Una cavalcada històrica
El 1896 la desfilada dels tres Reis damunt d’un carro carregat de regals, mentre el públic els dedicava cants en passar, va donar origen a la primera cavalcada de Sant Vicenç dels Horts, una de les cavalcades més antigues de l’Estat Espanyol, juntament amb la d’Alcoi (1866) i la d’Igualada (1895). De fet, des del seu origen i fins a l’actualitat, la cavalcada de reis ha estat promoguda i duta a terme gràcies a la participació de voluntaris que amb il·lusió ofereixen el seu temps i esforç per fer possible l’arribada de Ses Majestats.
Un breu repàs als primers anys de la cavalcada de Sant Vicenç dels Horts a través de diverses fonts:
“El Centre, sempre disposat a col·laborar amb tot el que sigui en benefici de la vila, creà i organitzà la primera Cavalcada de Reis, dirigida pel president-fundador Isidre Prats, junt amb altres socis, amb carros acompanyants amb blandons i portant les forques de batre per posar els paquets a dalt dels balcons i finestres de les cases. Així es féu anys i més anys; pels 1910-1915, els patges anaven revestits; les cavalcades dels anys 1932-1936, organitzades per la Federació de Joves Cristians es feren amb cavalleries, i molt abillats els Reis i Patges. Últimament, l’any 1965 prengueren part, com a Reis, dos holandesos i un de raça negra, amb carrosses construïdes i adornades pels socis del Centre; així, cada any va millorant la presentació i variació de carrosses il·luminades. Últimament, i amb la intenció que aquesta festa sigui ben popular, s’estan integrant en la Comissió Organitzadora altres entitats i particulars que prenen part en la preparació de la magnífica i llarga comitiva que és la Cavalcada de Reis de Sant Vicenç dels Horts”, ‘Història del Centre’, pàgina 41, editat amb motiu dels Cent anys del Centre Catòlic.
“Advertiendo el detalle de los sevillanos, que pretenden ser los primeros organizadores en 1918, bien merece admiración la población en que vivimos, pues siendo infinitamente menor que la de Sevilla a que hacemos mención, supo en 1896 organizar la primera Cabalgata. […] Resultó lucidissima nuestra primera Cabalgata con repartiment de juguetes, con cantos preparados para los Reyes, y en fin, con Godó el esplendor posible para aquella época Y me cuentan que llegó a tanto el entusiasmo, entre pequeños y mayores, que ya no se pensaba en acostarse, prolongando la fiesta de tal manera, que los cantores prepararon unos versos que decían entre otros: ‘Senyors i senyores, és hora d’anar a dormir. Perquè si tardem gaire, arribarem al dematí’”, revista ‘MES’ de 1960, en l’apartat ‘Història de Sant Vicenç dels Horts’, sota el títol ‘La Cabalgata de los Reyes Magos’, per Enric Aymerich.
“Van anar al bosc a collir mata i verd i van guarnir uns carros, on van posar els Reis, els regals i les joguines, i també una orquestra”, Florentina Parés i Montmany.
Baltasar de veritat
La Cavalcada de Sant Vicenç dels Horts sempre ha cercat la màxima autenticitat i ha treballat per apropar aquesta festivitat plena de màgia i il·lusió el més real possible als més petits. Clar exemple d’això és que des dels anys 70 ha comptat amb un Baltasar de veritat.
De fet, ja al 1963 van participar-hi militars d’origen afroamericà vinguts de la base de Saragossa: “los sargentos americanos de color de la base de utilización conjunta, Chester Simon y Orlando Watson van a trasladarse a Sant Vicenç para colaborar en la Cabalgata de SS.MM. los reyes Magos de Oriente para autentificar al rey Baltasar y su séquito”, segons es documenta a “recortes de premsa 1960-1975” de la Senyora Magda Sanrama Felip.
Des del 1974 i fins a l’actualitat, la nostra cavalcada ha comptat amb un rei Blanc, rei Ros i rei Negre, de veritat. Un fet que des de la nostra vila fa 45 anys que es viu amb tota normalitat.
1964, participació de sergent afroamericà
1979, Baltasar de veritat
125 cavalcades gràcies als seus voluntaris
Una de les particularitats d’aquesta cavalcada i el que l’ha fet possible durant les 125 edicions ha estat el vincle i la implicació dels ciutadans i ciutadanes de Sant Vicenç dels Horts que l’han fet possible des del segle XIX i fins ara. Tant el seu origen com la seva permanència en els anys ha estat gràcies a la iniciativa de veïns i veïnes de la població que s’han organitzat any rere any per preparar la comitiva reial i que – des del 2002 – es vehicula a través de la Comissió Organitzadora de la Cavalcada de Reis de Sant Vicenç dels Horts per construir nous elements, remodelar les carrosses amb nous ornaments, abillar Ses Majestats amb els millors vestits o construir els trons reials que se situen a la Casa de la Vila, i participar en la comitiva el mateix dia 5 de gener. També mobilitza voluntaris d’altres entitats com l’Esplai Flor de Neu, l’AEiG Roc d’Oró, la Colla de diables Àngels Diabòlics, la Colla Castellera Carallots, la Colla Gegantera de Sant Vicenç dels Horts i la Fundació Escola Iris que treballa en pro de les persones amb Discapacitat Intel·lectual.
En total la cavalcada mobilitza any rere any uns 350 voluntaris sense els quals aquest dia tan especial no seria possible.
Si algú visita la fàbrica de carrosses de Sant Vicenç dels Horts, en una nau al barri de Sant Antoni, o es planta el dia 5 de gener a les 6 de la matinada a la plaça de la Vila, de ben segur entendrà perquè diem que els voluntaris són l’ànima d’aquesta cavalcada. És gràcies al treball i esforç d’aquestes persones que cada 5 de gener la cavalcada arriba a Sant Vicenç dels Horts.
En definitiva, si la Cavalcada de Reis de Sant Vicenç dels Horts és possible, és gràcies a la dedicació i il·lusió de totes aquestes persones voluntàries que s’entreguen en cos i ànima per fer possible la nit més màgica de l’any.
La celebració de les 125 cavalcades
Una fita històrica com aquesta no pot passar desapercebuda i és per això que volem reivindicar la importància de la Cavalcada de Sant Vicenç dels Horts, de tots els que la fan i l’han fet possible i de tot el que representa per a la vila de Sant Vicenç dels Horts d’una forma ben especial i amb tot un seguit de reconeixements que anirem concretant al llarg del 2020. Per exemple, amb la celebració de la cavalcada d’aquest 2020 que esperem que sigui més especial i lluïda que mai. Al llarg d’aquest any des de la Comissió Organitzadora volem reivindicar aquesta històrica cavalcada amb una sèrie d’actes especials: esperem inaugurar oficialment la Nau, el taller reial de les carrosses, que van construir personalment els voluntaris de la Comissió en un terreny cedit per l’Ajuntament, en funcionament des del 2009 per a la preparació de la cavalcada; també s’està treballant per demanar el reconeixement a l’Entitat amb la Creu de Sant Jordi.
La Comissió Organitzadora
En la història recent de la Cavalcada de Reis de Sant Vicenç i en la construcció de les carrosses destaca el paper del Joan Prats i Escala de Cal Recader. A partir dels anys 60 i 70, sol o amb l’ajuda d’altres voluntaris, es va encarregar de bastir els trons reials arrossegats per tractors i va introduir la idea de muntar les carrosses amb un xassís vell i una plataforma. Mesos abans de la diada de reis ja preparava, al garatge de casa seva, les primeres carrosses, per lluir-les la nit màgica de la vetllada de reis. A l’ombra d’en Joan Prats i Escala la gran majoria dels que ara formen la Comissió de la Cavalcada, van créixer, conèixer i estimar aquesta festa.
La Comissió Organitzadora de la Cavalcada de Reis d’Orient es va crear 2002 i fa possible que any rere any els Reis Mags arribin a Sant Vicenç dels Horts. L’entitat crea i gestiona la Cavalcada amb l’ajuda dels voluntaris, d’altres entitats i amb el suport de l’Ajuntament. La Comissió s’encarrega de fer les carrosses, preparar els trons reials a la Plaça de la Vila, organitzar la recollida de cartes, etc.
El seu primer president i actualment president honorífic és Joaquim Sagristà que va heretar la participació a la cavalcada del seu pare i des de ben petit va fer possible la cavalcada, molts anys fent tàndem amb Joan Prats i Escala.
Marc Valls i Rusinès, vinculat a l’entitat durant més de 40 anys i que ha estat el motor de l’entitat i impuls incansable amb la resta de la comissió per fer la cavalcada més lluïda any rere any com a president, fins al malaurat novembre de 2019 en què va deixar-nos a l’edat de només 62 anys deixant un gran buit a la cavalcada però també un llegat d’il·lusió i empenta.
Ha pres el relleu en la presidència de la Cavalcada Joan Raventós, vinculat des de fa més de 40 anys també a la cavalcada i que fins ara ocupava el càrrec de vicepresident de l’entitat.
Informació bàsica sobre la cavalcada 2020
EL RECORREGUT
L’itinerari de la cavalcada d’aquest 2020 mantindrà el recorregut implantat al 2017, per tal de millorar la seguretat i mobilitat de la població durant la celebració de la cavalcada com a part d’un pla iniciat per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts per reduir els possibles riscos i minimitzar l’afectació de mobilitat d’aquest tipus d’activitats als municipis i que també ha emès un seguit de recomanacions per a la nit de reis. Aquí el pots consultar
La 125a cavalcada, que recorrerà més de 3 quilòmetres de Sant Vicenç dels Horts, s’iniciarà a la plaça de la Vila, on recollirà a Ses Majestats, i continuarà pel carrer Rafel de Casanova, Anselm Clavé, Sant Josep, del Riu i Barcelona; i girarà pel carrer Llobregat. Des d’allà seguirà fins al carrer Mossèn Jacint Verdaguer, Sant Miquel, Anselm Clavé i Sant Josep, fins a arribar a l’avinguda de Torrelles on finalitzarà el recorregut i els Reis i els seus patges com cada any faran ús de la seva màgia per fer-se fonedissos i continuar amb l’entrega de regals sense ser vistos.
UNA DE LES CAVALCADES MÉS DOLCES
Al llarg de la cavalcada de reis es repartiran 1850 kg de caramels, i com ja es fa des de fa més d’una dècada, aquests seran sense gluten. Perquè us en pugueu fer a la idea de la magnitud d’aquesta xifra, a la Cavalcada de Barcelona es reparteixen 7.000 kg. de caramels, per a 1.636.762 habitants; comparat amb els 1.850 kg. repartits per a 27.901 habitants a Sant Vicenç dels Horts: en la principal cavalcada a Barcelona es reparteixen 4,28 kg de caramels per cada 1.000 persones, mentre que a Sant Vicenç es llencen 66,30 kg de caramels per cada 1.000 persones.
RECOLLIDA DE CARTES
Com ja és tradició, la tarda del 5 de gener, els Reis d’Orient apareixen per art de màgia al Centre Catòlic, des d’on baixen a peu acompanyats dels Patges Reials que il·luminen la comitiva amb torxes fins a la Casa de la Vila en una desfilada molt especial i vistosa gràcies al pendent dels carrers que fa possible veure com s’aproxima la comitiva il·luminada des de la plaça de l’Ajuntament. El recorregut que segueix s’inicia al carrer Torres i Bages, passant per Montjuïc i Mossèn Jacint Verdaguer fins a l’Ajuntament, on hi haurà els Trons i l’escenari Reial des d’on recolliran les cartes dels vicentins i vicentines. A les 18h els Reis d’Orient rebran la clau per obrir les cases del poble de la mà de l’alcalde, Miguel Comino, i dels nens autors dels dibuixos escollits per il·lustrar el cartell de la cavalcada. Una vegada ja tinguin la clau, Melcior, Gaspar i Baltasar, acompanyats dels seus Patges, recolliran les cartes dels nens i nenes des dels seus majestuosos Trons. A partir de les 20h i un cop recollides totes les cartes, la comitiva de carrosses i elements arribaran fins la plaça de la Vila per recollir Ses Majestat i començar la tan esperada cavalcada de reis.
CAVALCADA DE 14 CARROSSES I ELEMENTS
Des que el 2015 es va incorporar la carrossa dedicada als castells, amb la participació de la colla castellera d”Els Carallots’, la cavalcada gaudeix del seguici més gran de la seva història amb una comitiva formada per 14 carrosses i elements. Com ja és tradició, l’encarregada d’obrir la cavalcada serà l’Estrella d’Orient que anuncia l’arribada de Ses Majestats i encapçala el seguici. Estarà seguida per la carrossa dedicada als castells amb “Els Carallots”, les carrosses dels Geganters i de la Fundació Iris, entitat que es va incorporar a la cavalcada el 2016. Continuaran la comitiva el Ninot de Neu, la carrossa de l’A.E.i G. Roc d’Oró i l’Esplai Flor de Neu. L’Estrella d’Orient II, el Camell Reial i la Carrossa del Carbó anticiparan l’arribada de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient que repartiran caramels des de les seves carrosses. Finalment la Bombolla Reial i el camió de les joguines tancaran la cavalcada.
Unes carrosses amb motius i decoracions renovades gràcies al treball de voluntaris i voluntàries que al llarg de l’any (i amb més intensitat els últims dies de l’any) treballen per fer possible que l’arribada de Ses Majestats sigui la més especial i lluïda possible.